Notice: Undefined index: google_api in /home/id00086/domains/mavuvu.nl/public_html/wp-content/plugins/infunding/includes/function.front.php on line 751
wat

DOET MAVUVU

Het speelt zich allemaal af in Mzuzu, Malawi. Malawi is een Afrikaans land dat grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Malawi wordt ook wel het warme hart van Afrika genoemd door de gastvrije, vriendelijke bevolking. Het is de cultuur en de mensen die ervoor zorgen ervoor dat je verliefd wordt op Malawi.

Ontstaan

In 2015 verricht de oprichtster van de Stichting, Sharlon Welleweerd, vrijwilligerswerk voor volwassenen in Mzuzu.  Ze ontdekt dat hier geen verslavingszorg voor jongeren is terwijl hier juist zo’n behoefte aan is. Cannabis en alcohol zijn namelijk de meest voorkomende verdovende middelen in Malawi, want dit is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar.

Met een rugzak vol ervaringen komt Sharlon terug in Nederland. Ook daar werkt zij met jeugd- en verslavingszorg en na verloop van tijd begint het te kriebelen. Want hebben jongeren in Malawi niet evengoed recht op een goede behandeling? Ze besluit haar passie om te zetten in daadkracht en zet de stichting Mavuvu op.

Behandeling

Voor een jongere zal de eerste maand van een opname volledig in het teken staan van therapieën binnen de kliniek. De twee maanden die volgen gaan jongeren een dagdeel naar school en een dagdeel krijgen zij therapie. Het centrum werkt nauw samen met diverse scholen, waardoor de jongeren na de behandeling hun school kunnen afmaken. Mavuvu vindt dat iedere jongere een afgeronde opleiding als toekomstperspectief verdient.

Centrum

Stichting Mavuvu zet zich in voor een behandelcentrum voor verslaafde jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het centrum biedt ruimte voor maximaal 8 jongeren. In drie maanden tijd krijgen zij een specifieke behandeling en leren zij hoe ze om moeten gaan met maatschappelijke problemen. Ook leren de jongeren zelfstandig te leven, door bijvoorbeeld te leren koken, wassen en door hun kamer schoon te houden. In het centrum is er altijd personeel aanwezig om de jongeren te begeleiden.

Nazorg

Wanneer de jongere behoefte heeft om na de behandeling een aantal keren naar het centrum te komen voor individuele gesprekken of bijvoorbeeld een kop thee, dan kan dat altijd. Doordat een jongere na de behandeling naar school blijft gaan, kan het centrum de jongere goed blijven volgen. Wanneer er na contact met de school blijkt dat het niet goed gaat met de jongere dan kan de zorg eventueel opgeschaald worden.

Verslavingszorg

Het centrum biedt jongeren tussen de 12 en 18 jaar een behandeling die gericht is op verslavingsproblematiek. De jongeren krijgen een behandeling van drie maanden met onder andere een uitleg over het begrip verslaving, hoe zo’n verslaving werkt en hoe verlangen naar een middel werkt.

School

Per individu wordt er gekeken welke opleiding het beste past bij de jongere. Er wordt daarbij in kaart gebracht wat het niveau van de jonger is, welke haalbaarheid er is om de opleiding af te maken en welke financiële mogelijkheden de familie heeft. Sommige jongeren moeten hun basisschool nog afmaken voordat zij een andere opleiding kunnen beginnen.

Acceptatie

Het centrum wil jongeren bewust maken van hun eigen krachten en kwaliteiten. Op deze manier krijgen de jongeren het vertrouwen terug in zichzelf en voelen zij zich ook zelfverzekerder. Ga maar na, als jij lekker in je vel zit, je zelfverzekerd voelt en je weet duidelijk waar je goed in bent, dan heb je toch het gevoel dat je de hele wereld aan kunt?